אם אתם מתכננים להשתמש בעצי הסקה לצורך חימום בחודשי החורף, כדאי מאוד להשתמש בעץ שנשרף ביעילות כמו כן מומלץ לבחור בעץ זמין שקל לרכישה.
ליבנה הוא עץ הסקה טוב לבעירה מכיוון שהוא נשרף היטב ומייצר כמות דיי טובה של חום. הוא מתבקע די בקלות ומתייבש מהר. קליפת עץ הליבנה משמשת כמדליק אש נהדר בגלל הדמיון שלה למאפייני הנייר.
מאפייני הליבנה
ליבנה הוא עץ נשיר עם כ 60 מינים שונים. לעצי הליבנה שורשים נמוכים והם גדלים בדרך כלל באדמת חורש קרירה ולחה.
הם חיים רק בין 60 ל-80 שנה ואינם גדלים להיות עצים גדולים מאוד. רוב עצי הליבנה גדלים רק לגובה של כ-20 מטר, שזה נחשב לנמוך מאוד בהשוואה לעצים אחרים כמו עצי הסקויה שבדרך כלל גדל לגובה של 100 מטר.
אחת הדרכים הקלות ביותר לזהות עץ ליבנה הוא על ידי בחינת הקליפה מקרוב. לקליפת הליבנה תחושת גיר והיא מתקלפת בשכבות דקות. עלי הליבנה ארוכים וסגלגלים עם קצוות גסים.
מחיר עץ ליבנה להסקה
עלות משטח של קוב עץ ליבנה נע בממוצע בין 800 ל- 1000 ש״ח. כאשר רוב הספקים מציעים משטחים של 2 קוב ומעלה. ככל שהכמות בהזמנה גבוהה יותר כך העלות לקוב (מטר מעוקב) אטרקטיבית יותר.
ברוב המקרים תתבקשו לשלם בנפרד עבור הובלה המתבצעת על ידי משאית מנוף שמורידה את המשטח הישר אל שטח הבית שלכם, עלויות המשלוח נעות בין 300 ל- 500 ש״ח, תלוי בכמות ובאזור בארץ.
זנים של עצי ליבנה להסקה
ישנם זנים רבים ושונים של עצי ליבנה: ליבנה לבנה, ליבנה אפור, ליבנה צהובה וליבנה שחורה הם המינים הנפוצים ביותר המשמשים כעצי הסקה.
ליבנה לבנה – הידועה גם בשם ליבנת נייר, נקראת כך בשל הקליפה הלבנה הדקה שלה, שלעתים קרובות מתקלפת בשכבות דמויי נייר הישר מהגזע. מין זה של עץ ליבנה אינו פולט חום רב בזמן שריפה בהשוואה לזנים אחרים לן עצי ליבנה, מה שהופך אותו לאחד הסוגים הפחות נחשקים של עצי ליבנה להסקה. את הליבנה הלבנה ניתן למצוא בעיקר במדינות הצפוניות הרחוקות ובקנדה.
ליבנה אפורה – הליבנה האפורה נמצאת לרוב במדינות הצפון מזרחיות באמריקה. זן זה חי רק כ-30 שנה והוא בדרך כלל משמש כעץ נוף.
ליבנה צהובה – הרבה יותר קשה לביקוע לעומת זני הליבנה האחרים. בנוסף, הליבנה הצהובה מתייבשת לאט יותר בגלל תכולת השרף הגבוהה שלה. ניתן לזהות אותה על ידי הקליפה החלקה שלב בגווני צהוב-כסף.
ליבנה שחורה – הליבנה השחורה היא הזן הנחשק ביותר מבין עצי הליבנה המשמשים להסקה. בזמן שריפה של העץ, הליבנה השחורה מייצרת חום גבוה במיוחד בזכות הסיבים הצפופים שלה. הליבנה השחורה נמצאת לרוב במדינות המזרח באמריקה.
הארומה של עץ הליבנה
כל סוגי העצים יכולים לשמש כעצי הסקה אך חלקם טובים יותר מאחרים. מלבד בדיקת כמות החום המופקת בזמן השריפה, עליכם לקחת בחשבון גם את הארומה של העץ. רוב העצים מייצרים ניחוחות פירותיים, אגוזים או אורניים.
לעצי הליבנה יש ריח ייחודי. ליבנה צהובה מפיצה מאין ניחוח ירוק חורפי כאשר היא בוערת. יש אנשים שאומרים שהליבנה האפורה מריחה כמו קטורת. לרוב סוגי ליבנה יש ריח מעט מתוק שרוב האנשים מוצאים בו ריח נעים.
בעירת עץ הליבנה
שריפת ליבנה הוא עניין שיחסית אינו מלוכלך, במיוחד בהשוואה לשריפה של עצי אורן אשר מפיצים שרף ועשן בכל מקום. הליבנה נחשב לעץ הסקה טוב ואיכותי, הוא פולט חום בינוני עם ערך קלורי גבוה יותר משל עץ האורן, אך נמוך יותר משל עצי הסקה קשיחים. כאשר גזעי העצים מיובשים היטב, לא נפלט הרבה עשן והוא לא מייצר הרבה ניצוצות.
מומלץ מאוד לשמור על קליפת הליבנה, מאחר והיא מהווה תוספת נהדרת ויעילה מאוד להדלקת התנור, הקליפה מתקלפת בקלות כמו נייר וכך גם משפיעה על המהירות הדלקת האש. מבחינת הערך הקלורי, עץ הליבנה נמצא באמצע בין עץ האורן לעץ האקליפטוס.
פליטת עשן בשריפת ליבנה
עץ ירוק נוטה לעשן הרבה והוא גורם להיווצרות של קריאוזוט בארובה. קריאוזוט הוא לא יותר מאשר עיבוי של חלקיקים קטנים שלא נשרפו הנמצאים בתוך העשן שמצפה את פנים הארובה ביציאתו. הקריאוזוט נדבק לדפנות הארובה והוא עלול להתלקח ולגרום לשריפה בארובה.
כל העץ יוצר קריאוזוט. עצים כמו ליבנה, בוערים יחסית לאט, כך שהעשן נשאר זמן רב יותר בתוך הארובה, ויוצר סיכוי גדול יותר להצטברות קריאוזוט. ניתן להפחית את כמות הקריאוזוט על ידי ייבוש נכון וטוב של עצי ההסקה טרם השימוש.
ביקוע עץ ליבנה
יש לבקע ולערום את הליבנה זמן קצר לאחר כריתתו מכיוון שהוא נוטה להירקב מהר יותר מרוב המינים. אם אין לכם את האפשרות לבקע ולערום אותו מיידית, חתכו אותו לחתיכות קטנות יותר והקפידו לשמור אותן במרחק של כמה סנטימטרים מפני הקרקע.
הקליפה על עץ ליבנה מאוד הדוקה והיא נוטה להחזיק את הלחות בפנים, דבר המזרז את הריקבון מבפנים כלפי חוץ. מומלץ לשקול לחתוך את הקליפה לפני שתתפנו לבקוע את הגזעים.
ככל שעץ הליבנה מבוגר יותר, כך יהיה קשה יותר לבקע אותו. זאת מאחר ועצי ליבנה מבוגרים נוטים להיות סיביים יותר. בנוסף לכך, עצי ליבנה הגדלים בחצרות או בשדות חשופים לרוח יהיו בעלי פרי חזק יותר, אך גם הביקוע שלו יהיה קשה יותר לעומת עצי ליבנה שגדלים באזורים מיוערים.
ייבוש עץ ליבנה
הליבנה מתייבשת כשנה או פחות במידה ומבקעים ועורמים אותם מיד לאחר הכריתה. ליבנה שחורה יכולה להתייבש אפילו מהר יותר, לעומת זאת ייבוש של ליבנה צהובה לוקח מעט יותר זמן.
כדי להפיק את מירב האנרגיה מעץ להסקה, יש לייבש את העצים היטב. עצי הסקה מיובשים מתוארים כבעלי אחוזי לחות של פחות מ 20%, אך מומלץ להשתמש בעצים עם אחוזי לחות נמוכים מ- 18% על מנת לקבל בעירה אופטימלית ואת המקסימום האפשרי. כלל אצבע טוב הוא לבקע עצי הסקה ולהשתמש בהם בשנה הבאה.
שריפת עץ ירוק מפחיתה את כמות החום הנפלטת מהאש. כשהעץ הירוק בוער, האנרגיה שנוצרת מהאש משמשת לצורך אידוי הלחות וכתוצאה מכך מבוזבז חום. כמו כן שריפת עץ ירוק גורמת לפליטת עשן רב יותר וכימיקלים מזיקים שפוגעים בתנור ובארובה.
כמו כן ניתן לרכוש עצי הסקה מיובשים בתנור מסוג כבשן. הכבשן מפחית את אחוזי הלחות עצים בחצי מאחוזי הלחות המתקבלים כתוצאה מייבוש טבעי בחוץ. כמו כן הכבשן קוטל מזיקים וחרקים שעלולים להימצא בעץ. מה שמבטיח לכם עץ מיובש ונקי שמוכן לשימוש.
מומלץ לרכוש מד לחות זול וקל לשימוש כדי להבטיח שהעץ המבוקע אכן מוכן לשריפה.