דף הביתמאמריםעצים להסקה – המדריך המלא

עצים להסקה – המדריך המלא

    לקבלת הצעת מחיר על עצים להסקה השאירו פרטים:


    בשליחת טופס זה הנך מאשר/ת את תנאי השימוש באתר.

    בעבר אנשים החלו להתכונן לחורף הקר מבעוד מועד ולאגור עצי הסקה. הם עבדו עבודה פיזית קשה בה חטבו, אחסנו ואגרו עצים שיעזרו להם להעביר את החורף בחמימות ונעימות. כיום כבר אין צורך להתנהג כמו נמלה ולאגור עצי הסקה, ניתן לבצע הזמנה קלה ומהירה של עצי הסקה היישר לביתכם.

    העצים מגיעים חתוכים, ארוזים ומוכנים לשימוש. והיתרון הוא שיש מגוון רחב של סוגי עצים שיספקו בדיוק את הצרכים שלהם, בין אם זה חימום הבית, בישול ואפייה בטאבון ועוד. 

    סוגים של עצי הסקה

    אם נתקלתם בבעיה בהדלקת אש ושמירה על הבעירה כנראה שבחרתם בעצי הסקה לא נכונים. קיימים שלושה סוגים שונים של עצי הסקה: ירוקים, יבשים ומיובשים בכבשן. סוג העצים בו תשתמשו יקבע את איכות האש שלכם. ישנם סוגים והבדלים בין סוגי עצים קלים לסוגי עצים כבדים.

    עצי הסקה ירוקים

    הסוג הראשון של עצי הסקה הוא עצי הסקה ירוקים. זהו עץ שנחתך טרי לפני פחות משנה, ובדרך כלל יש בו  50% לחות או יותר. אם תנסו להשתמש בעץ ירוק כמקור חימום, חלק גדול מהחום המופק יאבד בעשן, והבית, הסאונה או כל מקום אחר לא יתחממו ביעילות.

    יחד עם זה, שריפת עץ ירוק תגרום להצטברות יתר של קריאוזוט, דבר העלול לגרום לשריפה בארובה ובתוך תנורי ההסקה. שריפה של עצי הסקה ירוקים פולטת עשן רב, דבר הפוגע באיכות האוויר בביתכם.

    סימנים לכך שעצי ההסקה שלכם ירוקים:

    עצי הסקה כבדים ודחוסים, התפתחות של עובש ופטרייה, קליפת עץ שלמה, הימצאות חרקים, צבע עץ אחיד. כאשר חובטים את החלקים האחד בשני נשמעת חבטה עמומה. 

    עצי הסקה יבשים

     אלו עצים שלרוב נחצו ואוחסנו בתנאים נכונים למשך 12 חודשים לפחות על מנת לאפשר לחלקי העץ להתייבש כראוי. אחוזי הלחות בעצי הסקה יבשים יהיו לרוב נמוכים מ 40% . 

    סימנים לכך שעצי ההסקה שלכם יבשים:

    איבוד צבע עץ, סדקים בקצוות, ללא עובש ופטריות. בעת חבטה בין שני חלקים נשמע רעש חזק וחלול. 

    עצי הסקה מיובשים בכבשן (טרמו)

    עצי הסקה מיובשים בכבשן מתחילים את דרכם כעצי הסקה ירוקים, לאחר מכן הם מונחים בכבשן בטמפרטורה של 160-200 מעלות עד שאחוזי הלחות של בולי העץ הופכת לנמוכה מ-25%. התהליך לוקח בערך כ- 72 שעות. עצי הסקה מיובשים בכבשן הם העץ היעיל ביותר שתוכלו לקנות והוא נהדר לחימום הבית, סאונה, לבישול בטאבון, או סתם למדורה.

    סימנים לכך שעצי ההסקה שלכם מיובשים בכבשן:

    משקל הגזעים קל במיוחד, ללא חרקים, נקי מאוד, עבר חיטוי, ללא עובש ופטריות, לא יוצר הצטברות של קריאוזוט בארובה ומשאיר מעט מאוד אפר באח.

    כיצד לבחור עצי הסקה?

    אם אתם מעוניינים בבעירה ארוכה ומתמשכת עם הרבה גחלים, בחרו עצי הסקה כמו אלון, פקאן ומייפל. עבור בעירה קטנה ופשוטה יחסית שבה אתם מתכרבלים לכם בסלון וצופים בסרטים בנטפליקס תוכלו לבחור בעצי הסקה רכים כמו ליבנה, אשוח, ארז וצפצפה. שימו לב שגם עץ האורן נחשב לסוג רך של עצי הסקה שמתאים להסקה, אך הבעירה המהירה שלו עלולה לגרום לצריכה ולתחלופה גבוהה יותר של עצים.

    עצי הסקה מומלצים לקמין

    לבחור עצים להסקה זה עניין קצת מסובך. מה שתבחרו להבעיר בתוך הקמין או הטאבון שלכם ישפיע על אורך חייו ועל הביצועים שלו. חשוב להבין ולהכיר סוגי עצים שונים ואת תכונותיהם, כך תוכלו לבחור בעצים הטובים ביותר עבור הצרכים שלכם.

    יעילות – היעילות של הקמין שלכם תלויה מאוד בסוג העץ שאתם מבעירים בו. עצים רכים ועצים בעלי שרף עלולים לבעור בצורה לא יעילה. לכן עצים כמו אקליפטוס, אורן, ליבנה וצפצפה אינם עצים מומלצים לשימוש כעצי הסקה.

    ניקיון – בחירה בעצי הסקה מסוגים המכילים שרף עלולים ליצור עשן שחור וסמיך בזמן הבערה, דבר שיעכיר וילכלך משמעותית את זכוכית הקמין. ניקיון הזכוכית מעשן השרף הוא משימה ממש לא פשוטה.

    מהימנות – בחירה בעצי הסקה רכים ובעל ישרף משפיעים לרעה על מהימנות בעירת הקמין שלכם. עצים רכים ובעלי שרף מייצרים כימיקלים קשים עבור תנור ההסקה בעיקר עבור מערכות האוורור הפנימיות שלהם. עצי הסקה קשים יוצרים בלאי נמוך יותר לתנורים ומספקים חומר בעירה טוב ויעיל יותר.

    בטיחות – שריפת עצי שרף יוצרת גם סכנה בטיחותית פוטנציאלית. עצי שרף מייצרים כמויות משמעותיות של קריאוזוט, קריאוזוט הוא נוזל חסר צבע בעל ריח חזק שמקורו מצמחים והוא דליק מאוד. כאשר הנוזל מצטבר בתוך הארובה הוא עלול לגרום לשריפות ארובה בתוך תנורי העצים.

    עצי ההסקה המומלצים ביותר

    אחת השאלות העיקריות והחשובות בנושא, היא מהם עצי ההסקה הטובים ביותר? באופן כללי כל סוג עץ קשה יכול להתאים, אך שלושת סוגי העצים המובילים, המומלצים על ידי רוב המומחים בתחום הם:

    עץ אלון  – עץ האלון ידוע בשל שריפתו הארוכה והאיטית, הוא ככל הנראה עץ ההסקה הטוב ביותר. האלון הוא עץ קשה וצפוףה. למרות שלעצי האלון לוקח קצת יותר זמן להתייבש כראוי מאשר עצי הסקה אחרים, לא ניתן לנצח את האש הנוצרת מבעירה של עץ אלון מיובש היטב. זהו בהחלט סוג העץ החביב ביותר על תנורי ההסקה למיניהם. 

    עץ מילה (אפר) – עץ המילה נשרף בקלות וביציבות, עצי המילה מספקים את אחד הסוגים האיכותיים ביותר קרב עצי ההסקה. עץ מילה שזה עתה נכרת נחשב יחסית יבש עם אחוזי מים נמוכים. זוהי גם הסיבה לפתגם האנגלי המוכר ״ עץ המילה יכול לשמש לבעירה בעת צרה גם כשאין עץ יבש בסביבה״.

    עץ מייפל – עצי המייפל בוערים בדומה מאוד לעצי המילה. כאשר עצי ההסקה מיובשים כראוי, הם מייצרים שריפות ארוכות ויציבות בתנורי הסקה. כמו כן המייפל הוא עץ יחסית זמין, מה שהופך אותו לבחיר מועדפת לשימוש בתנורים.

    למרות ששלוש הסוגים הנ״ל נחשבים נמצאים בראש עצי ההסקה, קיימים סוגים נוספים של עצים קשים המתאימים בצורה נהדרת לתנורי הסקה. כמו איירון ווד, עץ הדובדבן, עץ תפוחים, עץ תות ועוד.

    עצי הסקה פחות מומלצים

    לא כל עץ מתאים לבעירה בתנורי הסקה, כפי שיש סוגי עצי הסקה מומלצים, ישנם גם כמה סוגי עצי הסקה שלא כדאי להשתמש בהם. רובם אינם מומלצים מכיוון שהם עצים רכים או בעלי אחוז שרף גבוה, או שניהם יחד.

    עצים רכים נשרפים במהירות ומייצרים כימיקלים מזיקים. עצים בעלי שרף מייצרים שמנים עבים המשחירים את הזכוכית ופוגעים בחלקים הפנימיים של התנור. עצים פחות מומלצים לשימוש כעצי הסקה הם:  צפצפה,אקליפטוס ואלנוס (אלמון). 

    רמת הלחות בעצי הסקה

    הקפידו כי העצים מיובשים כראוי טרם השימוש. וודאו כי העצים יבשים לחלוטין, בעוד שמים הנמצאים בשכבה העליונה של העצים מתאדים במהירות, המים בשכבות הפנימיות שבתוך העצים יגרמו להתלקחות איטית במיוחד, במיוחד רמת לחות גבוהה תגרום ליצירת עשן רב ופליטת חום נמוכה למרות שעל פניו ניתן להבחין בלהבה גדולה.

    איך לדעת מהי רמת הלחות בעצים?

    עצים יבשים קלים יותר מבחינת משקל ובעלי סדקים בקצוות. עץ מיובש הופך להיות אפור, חום עמוק או צהוב. בעוד עץ רטוב הוא לרוב בצבעים בהירים של שמנת או חום בהיר. 

    דרך נוספת לבדוק את רמת הרטיבות היא לדפוק שני בולי עץ יחד ולהאזין לקול הבוקע. כאשר העצים יבשים תשמעו חבטה חלולה, כאשר רמת הלחות גבוהה תשמעו צליל חבטה עמוקה.

    באופן כללי על מנת להגיע לרמת ייבוש אופטימלית עצים רכים זקוקים ל6- 12 חודשים ואילו עצים קשים זקוקים לשנה עד שנתיים. כמובן שהאקלים ומז באוויר משפיע על מהירות הייבוש, לכן בתנאי חום ושמש באוויר הפתוח, תהליך הייבוש יתרחש מהר יותר.

    כמו כן על מנת להאיץ את התהליך מומלץ לפצל את בולי עץ, עץ מפוצל מתייבש מהר יותר ונשרף טוב יותר מבולי עץ עגולים. פצלו את העץ לחצאים או לרבעים. כאשר הגודל האידיאלי הוא 7 -15 ס״מ אינץ' עבור רוב הקמינים המודרניים בתוך הבית.

    אחסון עצי הסקה

    שמרו את עצי ההסקה מעל הקרקע והימנעו מאחסון צמוד לקירות. הערמה צריכה להיות מוגבהת כמה סנטימטר מעל האדמה או הרצפה על ידי פלטות עץ או בולי עץ גדולים וארוכים שישמשו כהגבהה.

    כאשר אתם רוצים להדליק את האש זכרו כי עצי ההסקה שלכם שכבו מחוץ לבית זמן מה, בדקו כי בתוך ערימת העצים לא מסתתרים נחשים, עכברים או פולשים אחרים שמצאו להם מחסה.

    מהו הגודל המומלץ לבולי עץ?

    בולי עץ להסקה אמורים להיות לא יותר מ- 45 ס״מ. כאשר ליתר ביטחון מומלץ לא לעבור את ה- 40 ס״מ על מנת לאפשר התאמה לכמה שיותר קמינים ביתיים. אם אתם מפצלים את העצים בעצמכם הימנעו מחיתוך של המטרים האחרונים לחלקים שווים על מנת להימנע משאריות מיותרות. פצלו אותם לאורך מקסימלי של 40 ס״מ. 

    שימו לב כי לרוב עצי הסקה נמכרים בקוב ללא קשר לאורך בולי העץ. כך שבולים המסודרים ישר לאורך על מנת לוודא כי אכן שטח הפנים מנוצל כולו. במידה ותרכשו בולים המסודרים באלכסון או בצורת שתי וערב רוב הסיכויים שלא תקבלו תמורה מלאה למחיר ששילמתם.

    מומלץ לא לאחסן עצי הסקה בתוך הבית. אם עצי ההסקה מכילים מזיקים כמו טרמיטים או נמלים אתם ממש לא רוצים להכניס אותם הביתה. שמרו כמה עצים סמוך לקמין שלכם אך את השאר שמרו בחוץ.

    אם אין לכם מקום אחסון סגור עבור העצים אחסנו את העצים עם הצד של קליפת הגזע כלפי מעלה. קליפת הגזע היא מחסום טבע מפני גשם ורטיבות והיא תמנע מהצטברות גבוהה של לחות. כמו כן ניתן לעטוף את בולי העץ בניילון שיגן עליהם מפני רטיבות בחורף, אך הקפידו לא לעטוף ולסגור את העצים לחלוטין מכל הצדדים, בולי עץ צריכים להיות מאווררים.

    סוגי חיתוכים שונים בעצי הסקה

    כאשר קונים עצי הסקה מובחרים, חשוב לבחור את החיתוך הנכון. לא כל עצי הסקה נחתכים בצורה מסורתית. מלבד אסתטיקה, אופן חיתוך עצי הסקה משפיע גם על הביצועים שלו. חתכים קטנים יותר, קלים יותר להדלקה, בעוד שחתכים גדולים יותר מייצרים יותר חום ונשרפים במשך זמן רב יותר. 

    עצי הסקה עם חיתוך סטנדרטי

    עצי הסקה החתוכים בצורה סטנדרטית בעלי צורת עץ מסורתית, מה שהופך אותם למקור דלק מצוין לאח, תנור עצים או מדורה. כמות השימושים תלויה בכמות החתיכות של עצי ההסקה שבה אתם משתמשים לצורך הבעירה.

    עצי הסקה לא מבוקעים

    סגנון זה כולל גם צורת עץ מסורתית. אך בניגוד לחיתוך סטנדרטי הם אינם מבוקעים וכתוצאה מכך קיימת נוכחות של קליפה על פני החוץ. לבולי עץ מבוקעים יש רק קליפת עץ בצד אחד, בעוד שלעגולים לא חתוכים יש קליפה המכסה את כל החלק החיצוני שלהם.

    מכיוון שלעצי ההסקה העגולים עדיין יש את הקליפה שלהם, חלק מהאנשים מהססים להשתמש בהם באח או בתנור העצים שלהם מחשש להצטברות של קריאוזוט. אך אם אתם משתמשים בעצים לא חתוכים מיובשים בכבשן, אתם לא צריכים לדאוג לגבי קריאוזוט או פליטות מזיקות אחרות. הקליפה, כמו גם ליבת העץ, יישרפו בצורה נקייה לחלוטין.

    עצי ההסקה הלא חתוכים נמכרים עם קוטר גדול יותר מאשר עצי הסקה חתוכים רגילים, ולכן הם גם בדרך כלל נשרפים זמן רב יותר. עצי ההסקה הלא חתוכים נשרפים במשך שלוש עד חמש שעות – כל זאת תוך פליטת חום אל הסביבה. רק זכרו לבחור עצים לא חתוכים מיובשים בכבשן, כדי לקבל את הביצועים הטובים ביותר שניתן.

    עצי הסקה ארוכים

    עצי הסקה ארוכים כשמם הם, ארוכים יותר מעצי הסקה בסגנונות חיתוך אחרים. בעוד שבולי עץ סטנדרטיים נחתכים לאורך ממוצע של 40 ס״מ, חלק מהאנשים מעדיפים להשתמש בבולי עץ ארוכים וגדולים יותר.

    אם יש לכם תנור הסקה גדול במיוחד, ייתכן שעצי הסקה בגודל סטנדרטי לא יספקו את כמות החום הנחוצה ולכן מומלץ להשתמש בבולי עץ גדולים יותר. עצי הסקה ארוכים ניתן למצוא בכמה גדלים שונים כמו 60 ס״מ ו75 ס״מ. 

    עצי הסקה לבעירה ממושכת

    חיתוך נפוץ נוסף של עצי הסקה הוא חיתוך לצורך בעירה ממושכת. כפי שהשם מרמז, חיתוך זה נועד במיוחד כדי להאריך את זמן הבעירה באופן משמעותי. זה יכול להיות מאוד מתסכל להשקיע זמן רב בהבערה של האש, רק כדי שהכל ישרף לאפר כעבור שעה. במקום להוסיף עוד ועוד עצי הסקה, ניתן לבחור בעצי הסקה לבעירה ממושכת.

    עצי הסקה לבעירה ממושכת הם באורך זהה לעצי הסקה סטנדרטיים (40 ס״מ), אך הקוטר שלהם הוא כפי ארבע מהם. בעקבות קוטר גדול יותר, עצי הסקה לבעירה ממושכת נשרפים באופן טבעי במשך זמן ארוך יותר.

    אך יחד עם זאת, חשוב לזכור כי גם קשה יותר להדליק את עצי ההסקה לבעירה ממושכת מאשר עצי הסקה סטנדרטיים. אבל ברגע שהדלקתם אותם, בולי העץ הרחבים האלה יבערו במשך זמן רב מאוד.

    עצי הסקה בחיתוך לפיצה

    עצי הסקה חתוכים לפיצה מציעים רמת ביצועים ללא תחרות להכנת פיצה בתוך תנור עצים. אם אתם אוהבים להכין פיצה ביתית בטאבון, אתם בוודאי מבינים את החשיבות בשימוש בעץ נכון. העץ חייב לבעור בטמפרטורה שיוצרת קרום חום-זהוב פריך – אך מבלי לשרוף אותו. יחד עם זאת, טעם העץ חייב להשלים את זה של הפיצה והתוספות שלה.

    עצי הסקה חתוכים לפיצה עשויים אך ורק מעץ אלון, אשר נחשב לאחד מזני העץ הטעימים ביותר. כמו כן, עצי הסקה חתוכים לפיצה הם בעלי הגודל והצורה המושלמים לצורך השגת טמפרטורת בישול אידיאלית.

    למרות שאתם יכולים להשתמש בסוגים אחרים של עצי הסקה, בעיקר עצי הסקה מיובשים בכבשן. עצי הסקה חתוכים לפיצה תוכננו במיוחד למטרה זו ונועדו עבור שפים ביתיים שנהנים לבשל פיצה ביתית.

    עצי הסקה לבישול ועישון

    עצי הסקה לבישול הם עצים בחיתוך ייחודי בצורת בלוק. עצים אלה מוכרים גם גם בתור עצי הסקה לעישון. אורכו של כל בלוק עץ הוא כשני סנטימטרים, אורך קצר משמעותית מכל סוגי החיתוכים האחרים.

    אבל אל תתנו לגודל הקטן שלו להטעות אתכם, כאשר מעשנים בשרים או ירקות, עצים אלה מתפקדים טוב יותר מכל שאר החתכים. גודלם הקטן מאפשר להם להישרף במהירות וביעילות.

    ניתן להשתמש בעצי הסקה לבישול עם או בלי פחם. הפחם מייצר את החום הדרוש לבישול האוכל, ואילו גזעי העץ משפרים את הטעם של האוכל..

    ריטה פסחוב

    כותבת המאמר: ריטה פסחוב

    אמא ל- 2 ביום וחובבת עצים להסקה בלילה, בגדול אני אוהבת כל דבר שקשור לאש. כי בשורה התחתונה, אין כמו לבוא בסוף יום קר ולהחמם מול הקמין עם כמה בולי עץ איכותיים להסקה. למידע נוסף עלי ועל האתר היכנסו לעמוד האודות שלנו.

    עצים להסקה שיכולים לעניין אותך